En Yeniler

10/21/2012

seyyah1906

Ankara'da birçok yer varken neden Ak-saray için Atatürk Orman Çiftliği seçildi?

Temel kazısı yapılan binanın kapladığı alan bakımından “gösterişli” olacağı belirtildi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin önceki gün kamuoyuna açıkladığı yüksek çözünürlüklü uydu fotoğraflarından yola çıkarak yapılan değerlendirmelerde yapının “taban alanının” yaklaşık 40 bin metrekare olduğu tespit edildi.

Cumhuriyet Ankara’ya fotoğrafları değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan ve Yönetim Kurulu Sekreter üyesi Tezcan Candan, yapının tabanının fazla “yaygın” olduğunu dile getirdi. Candan, odaya bağlı mimarların yaptığı inceleme sonucunda ortaya çıkan 40 bin rakamının, çok katlı bir bina planı yapılmadığı anlamına geldiğini de sözlerine ekledi. Şube Başkanı Hakkan ise tek katta 40 bin metrekarelik taban alanında, 2 bodrum katı ile birlikte 3 kat da yukarıda olacağını göz önüne alarak, yaklaşık 150 ile 200 bin metrekarelik bir alan yaratılacağının düşündüklerini belirtti. Tespit edilen rakamın çok fazla olduğunu belirten mimarlar, binanın cephesinin de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne baktığını açıkladı.
Önceki gün açıklanan uydu fotoğraflarıyla ilgili Meclis’te bir konuşma yapan CHP Ankara Milletvekili Levent Gök de “AOÇ, yerel yönetimlerin borcu borçla kapattıkları küresel ekonominin dengelerine ve Anakent Belediyesi’nin hukuk dışı planlama ve yönetim anlayışına terk edilmiştir” dedi. Gök, AOÇ’nin kurulduğunda 55 bin 407 dekar olduğunu anımsatarak, “Bu gün bu rakam 33 bin 487 dekara düşmüştür” diye konuştu.

Gök, yaklaşık 2500 ağacın kesildiği iddia edilen Başbakanlık binası inşaatının neden gizli tutulduğunu da sordu. Çiftliğin başkentin akciğeri olduğunu söyleyen CHP’li Gök, “Halktan kaçırılarak bir inşa yapılmaktadır. 10 metrekarelik bir binanın dahi temeli cafcaflı törenlerle atılırken Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli kurumu olan Başbakanlık binası için temel atma törenine niçin gerek duymadınız? Niçin bu tören yapılmamıştır, ne gizlenmiştir halktan?” diye sordu. Atatürkün mirasının bizzat Başbakanlık tarafından tahrip edildiğini ifade eden Gök, konuşmasının ardından, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ise, “Ankarada birçok yer varken Atatürk Orman Çiftliği’nin seçilmiş olmasının kriterleri nelerdir?” sorusunu yöneltti. cumhuriyet

Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »